Wantsen

Wantsen

halfvleugeligen     

snaveldragers

Halfvleugeligen omdat de dekschilden slechts gedeeltelijk verhard zijn waardoor achter aan de vleugel een vliezig ruitje of driehoekje te zien is.

Snaveldragers omdat de monddelen vervormd zijn tot een zuigsnavel voor plantensappen bij de planteneters en vloeibaar voedsel bij de vleeseters. De waterwantsen zijn steeds vleeseters, alleen de duikerwantsen zijn afvaleters.

Zoals de spinnen spuiten ze verteringssappen in de prooi waardoor een vloeibaar opzuigbaar papje ontstaat.

(a) Schaatsenrijder - Gerris- :

     Glijdt snel over het water met op het eerste zicht slechts 4 grote roeipoten, de oorste pootjes zijn zeer kort en dienen om de prooi op het wateroppervlak te grijpen.

(b) Zwemwantsen - Naucoridae- :

     Platte ovale wantsen met volledige vleugels, maar de spieren zijn te zwak om te vliegen. Om de ademen gebruiken ze de lucht boven het wateroppervlak en bergen ze op onder de vleugels en tussen de haartjes onder het achterlijf. Hun prooien zijn waterpissebedden, vlokreeftjes, larven en nimfen.. Steekt ook de mens.

(c) Waterschorpioen- Nepa - :

     Ligt tussen de planten met grijpensklare poten op de loer om alle wat langs komt e verslinden. Om te ademen neemt ze lucht boven het water met een snorkel aan het achterlijf. Hun vleugels kunnen ze gebruiken om zich naar een andere vijver te verplaatsen. De eitjes worden in kettingen dicht bij het oppervlak aan waterplanten vastgemaakt.

(d) Staafwants - Ranatra- :

    Ligt dieper in het water tussen dode waterplanten te wachten op zijn prooi, kleine watervlooien, maar ook kikkervisjes. De eitjes worden onderaan een drijvend blad vastgemaakt met een snorkeltje dat doorheen het blad steekt.

(e) Ruggenzwemmer of bootsmannetje- notonecta glauca -:

    Zwemt op zijn rug en de vleugels vormen een kiel. De rug is zeer licht van kleur zodat het omgekeerd zwemmend diertje niet opvalt tegen het wateroppervlak. De achterpoten zijn sterk verlengd en dienen als roeispanen. Tussen de buikhaartjes zit lucht gevangen wat een zilverachtig effect geeft. De lucht wordt opgenomen uit het water. Is een tamelijk agressieve carnivoor : kikkervisjes, visjes, larven en nimfen staan op het menu. Durft ook in een vinger bijten !

(f) Duikerwantsen - Sigara striata :

    Doen een beetje aan bootsmannetjes denken, de vorm hebben ze gemeen. Ze zwemmen op hun buik en hun vleugels zijn plat. Ze zuigen op de bodem

     microscopisch kleine plantjes op. Kunnen een opvallend geluid maken. De uivormige eitjes worden stuk per stuk aan de planten bevestigd.