Vliegvissen in Noord-Holland

Vliegvissen in Noord-Holland


In Noord-Holland is zeer veel mogelijk op vliegvisgebied. Er zijn polders, kanalen, plassen, het ijsselmeer en natuurlijk de kust. Wij gaan het hebben over de driehoek Hoorn, Enkhuizen, Medemblik. In deze driehoek bevinden zich polderwateren, de Grote Vliet en het ijsselmeer.Het helpt de vliegvisser het seizoen op te delen in een voorseizoen, een zomerseizoen, een naseizoen en een winterseizoen. Dit maakt het mogelijk per seizoen duidelijke doelen te stellen en gericht te vissen in specifiek water op bepaalde soorten. Zoals op ieder water heeft het weinig zin om zo nu en dan eens ergens een vliegje uit te gooien zonder bekendheid van het water en de omgeving ervan, succes is dan meer een toevals treffer.

De polders


Voor het vissen in de polders is een aftma 4 of 6 hengel met een drijvende lijn voldoende. De poldergebieden in Noord-Holland kun je in verschillende categorieen indelen. Oude en nieuwe polders, land en tuinbouw polders en veeteelt polders. Verder bestaan er verscheidene gesloten watersystemen die qua kwaliteit nogal kunnen verschillen. Het kan dus gebeuren dat een simpele sloot die nog geen steenworp van een grote vaart af ligt niet in elkaar uitlopen. Vaak is dit makkelijk vast te stellen door het hoogte verschil in het wateroppervlak. Dit soort sloten zijn meestal oude sloten en vind je vaak aan de randen van dorpen. Soms slingert zo`n oude hoger gelegen waterloop dwars door een polder, dit zijn vaak goede sloten omdat de water kwaliteit beter is.


De Weelen,


Is een voorbeeld van zo`n oude waterloop en loopt van Enkhuizen tot Zwaagdijk Oost, op de kaart loopt dit water evenwijdig aan de 302, dit is de autoweg van Hoorn naar Enkhuizen, vanaf de A7 neem je de afslag Hoorn Noord, Enkhuizen. Op de 302 pak je de afslag Greenery (n 240) en gaat daarna rechtsaf, dan doorrijden tot de T-splitsing en daar weer rechts, aan je linkerhand zie na 100 mtr een trailerhelling en het begin van de Weelen. De Weelen is ongeveer 6 tot 12 meter breed met kleine poelen onderbroken.


Streekbos,


Als je de Weelen langs de polderweg volgt dan kom je vanzelf in het Streekbos. Dit ligt vlak bij Enkhuizen en is een mooi gebied van kleine kronkelende slootjes met poeltjes. Mooie grote ruisvoorns en snoek kun je hier verwachten.


Egboetswater,


een andere oude waterloop is het Egboetswater, hiervoor blijf je op de n 240 en neemt de afslag Hauwert daarna de 1e rechts en je rijd door tot de pakeerplaats. Het Egboets water is eerst ongeveer 20 mtr breed en vertakt na 500 mtr in een netwerk van geultjes en poelen, en een aantal andere vaarwaters. Het is hier niet eenvoudig vissen door de vele begroeing maar wel heel mooi. Door de bomenrij aan de andere kant van het wandelpad kun je hier ook met ZW 6 perfect vissen.


Kromme Leek,


tussen Zwaagdijk West en Wervershoof hebben we nog de Kromme Leek, ook een oude waterloop. Je moet dan naar Wervershoof rijden en bij de dierenwinkel de Molenweg op gaan. Deze weg kruist de Kromme Leek. De Leek is ongeveer 10 mtr breed. Deze wateren zijn goed geschikt om te vliegvissen en je kunt er ruis en blankvoorn, baars, snoekbaars, karper en snoek verwachten.


Algemeen,


je kunt in deze driehoek ook gewoon een weiland in lopen en in de nieuwe waterlopen gaan vissen, ze kenmerken zich door lange rechte sloten en weteringen. Het zicht is hier vaak minder maar in de zomer kan je er met een droge vlieg mooie voorns vangen. Polders waar vee staat zijn volgens mijn ervaringen beter dan land en tuinbouw polders. Stukken polder die ik niet ken breng ik struinend met de hengel voor mezelf in kaart en zodoende leer ik het gebied kennen en weet ik na verloop van tijd wat de goeie sloten of stukken zijn. Dit kan van jaar tot jaar verschillen. Ik zoek natuurlijk naar aktiviteiten van vissen maar let ook op plantengroei, helderheid van het water, insectenleven en begaanbaarheid van de oever.


Vlak buiten de dorpen Andijk, Wervershoof, Medemblik, Oostwoud, Hoogkarspel, Lutjebroek en Grotebroek vind je ook veel mooie oude sloten, je moet er eens gaan kijken en wat rondlopen of rijden. Probeer dan steeds ieder weggetje dat het dorp verlaat en kijk dan direct links of rechts als de bebouwing ophoud. Je ziet vanzelf of een sloot de moeite waard is.


De vliegen die ik gebruik zijn standaard, pheasent tail, (goudkop) red tag droog en nat, palmers droog, kleine streamers voor baars en snoekbaars en grote streamers voor snoek. De streamers zijn geel\wit, geel/rood, rood/wit, oranje\wit of in zeer helder water donker/wit gekleurd. Haakmaten streamers 4 tot 8 voor baars of snoekbaars en formaatje Ad Swier voor snoek. De nimfen zijn oranje, rood, geel, bruin, grijs. Haakmaten nimfen en droge vliegen 10 tot en met 16.


Grote Vlieten,


ligt bij Wervershoof en Onderdijk. Je neemt dezelfde afslag als voor de Weelen alleen rijd je nu rechtdoor tot de kruising Oosterdijk, Andijk. Je gaat dan rechtsaf richting Andijk, dit is de Dirk Bijvoetweg. Rijd door tot aan het viaduct over de Vlieten en ga voor dit viaduct rechts de parkeerplaats op. Hier is ook een trailerhelling. De Vlieten staan bekend om hun snoekstand, dat betekent automatisch dat er veel prooivis zwemt en dat maakt ook deze plas erg aantrekkelijk voor de vliegvisser. Het is een langgerekte plas die omgeven is met vaarten en poeltjes. Sommige stukken zijn erg begroeid en dus moeilijk bevisbaar, maar het kan wel en de moeilijke stukken leveren vaak wel de mooiste vissen op. Dit water is ook goed te verkennen vanaf de wandelpaden en eenmaal bekend kun je bijna overal te water met een bellyboot. Voor deze plassen geld in het zomerseizoen dat er veel waterrecreatie is en dus moet je hier s`morgens of s`avonds gaan vissen.


IJsselmeer


In het ijsselmeer word maar door een handvol vliegvissers gevist. Deze visserij begint in april/mei en stopt eind september. Een aftma 6 hengel en een handvol pheasent tails of vlokreeften in de maten 8 t/m 14 is voldoende. Later in het seizoen vang je de winde ook op een droge sedge, red tag of palmer, haakmaten 10 t/m16. Winde, blankvoorn, snoekbaars en baars zijn de meest voorkomende vangsten. In de paaitijd zit daar ook nog wel eens brasem tussen. Stekken in het noordelijk ijsselmeer vind je bij Den Oever, Medemblik, Andijk en check point Charlie halverwege de dijk Enkhuizen/Leylystad. In het zuidelijk ijsselmeer zijn Schardam, Uitdam en Broekerhaven geliefde stekken. Alle informatie die je hier over wil vinden en met welke ik zelf prachtige winde`s tot 45 cm heb gevangen vind je op de website van Johan Sybum en op vliegvissen.pagina.nl. Deze site gaat dieper in op het materiaal en de omstandigheden. Alle stekken zijn geschikt om te waden en vergeet niet de daar aanwezige vissers aan te spreken om de nodige know how op te doen.


Tot slot


Zoek je meer info over Noord Holland probeer dan het internet of bel naar een plaatselijke vliegvisclub. Kijk eens op de kaart en richt jezelf een periode van het seizoen op een bepaalde polder, plas, ijsselmeer of de kust dan merk je vanzelf wat er te halen valt.


Vriendelijke visgroeten van Ton Bus lid van Vlieg Vis Groep Stedebroec.